Mergi la conţinutul principal
EN RO
EN RO

News & events |

Cum să îți îmbunătățești abilitățile la începutul carierei și cum procedăm la Michelin

Când pornești la drum în carieră, probabil te întrebi cum poți deveni mai competitiv și mai valoros, cum te poți diferenția în piață. 

În primul rând, să înțelegem ce înseamnă abilitățile și de ce sunt ele atât de importante:

Aptitudinile sau competențele sunt abilitățile dovedite pe care le dezvolți prin învățare și experiență. Este important să ai un set de abilități, deoarece fiecare dintre ele te va ajuta în diferite activități. Pe măsură ce avansezi în carieră, îți poți măsura progresul analizând abilitățile pe care le dobândești și complexitatea lor.

Cum poți dobândi noi abilități? Simplu, în 5 pași:

Pasul 1. Pregătește-te de drum: cunoaște-te

Evaluează-ți capacitățile, întreabă-te cum poți deveni mai bun. Care sunt punctele tale forte? Dar slăbiciunile? Care sunt oportunitățile și amenințările din piață? Realizează o analiză SWOT pentru tine însuți!

Tu poți: utiliza instrumente online*, cere feedback de la colegi, profesori sau consilierul în carieră. (* exemple aici și aici)

La Michelin: facem evaluări în timpul recrutării (de limbi străine, competențe cognitive, Excel etc.). Odată angajat, vei avea un plan de dezvoltare, cu acces la resurse și training și posibilitatea de a pune în practică ceea ce ai învățat.

Pasul 2: Devino un ”maestru al cunoașterii”

Definește-ți obiectivul! Alege-ți un domeniu profesional și află cum îți poți construi o carieră în el.

Tu poți: să îți stabilești obiective profesionale clare, cu termene specifice. Într-o lume plină de opțiuni și alegeri, uneori nu reușim să ne transformăm planurile în realitate. Un termen-limită clar te va determina să iei măsuri.
De exemplu: Până la sfârșitul anului vreau să învăț cum să creez campanii de social media pentru proiecte de CSR.

La Michelin: organizăm frecvent sesiuni de feedback cu managerii și îți poți evalua periodic propriile competențe. Pe baza rezultatelor, vom alege pregătirea de care ai nevoie și proiectele care te vor ajuta să crești. Îi încurajăm pe angajații noștri să fie cei care manifestă interesul de a învăța și de a se dezvolta profesional.

Pasul 3: Pregătește-te pentru mediul digital

Antrenează-ți mintea pentru învățare continuă și pentru a te adapta rapid la noile instrumente și sisteme, deoarece companiile devin din ce în ce mai digitale.

Tu poți: să te documentezi despre instrumentele și programele utilizate în domeniul tău de interes și să încerci să înveți cum funcționează.

La Michelin: Folosim tot felul de soluții pentru a ne simplifica modul de lucru. Ne place automatizarea și le cerem colegilor să propună idei de progres. Acest lucru face ca munca noastră să fie mai antrenantă; îi eliberează pe oameni de povara sarcinilor repetitive și le permite să se concentreze asupra activităților care aduc valoare adăugată.

Pasul 4: Dezvoltă-ți latura socială

Abilitățile de comunicare și relaționare interpersonală, cum ar fi adaptabilitatea, munca în echipă și colaborarea sunt foarte importante, deoarece lucrăm cu oameni din întreaga lume.

Tu poți: ca student, participă la proiecte locale sau internaționale organizate de universități sau ONG-uri; stagiile și proiectele de voluntariat sunt, de asemenea, opțiuni bune. Toate aceste experiențe te vor ajuta să îți dezvolți inteligența socială.

La Michelin: Avem un mediu de lucru foarte divers, multicultural și inclusiv. Există 18 naționalități diferite în biroul nostru din București și lucrăm în 24 de limbi străine în regiune. Vei interacționa cu diferite culturi, iar experiența te va îmbogăți.

Pasul 5: Construiește-ți o rețea de sprijin

Aceasta te va ajuta să îți urmărești progresul și îți va oferi feedback. De asemenea, îți poate oferi recomandări și sprijin în momentele mai grele, când motivația ta poate scădea.

Tu poți: alege un mentor sau un coach, îți poți împărtăși obiectivele cu un partener de învățare, te poți alătura unor rețele formale sau informale, grupuri sau asociații profesionale sau cu interese comune.

La Michelin: construim un mediu în care poți obține sprijinul de care ai nevoie, atunci când ai nevoie. De la primul pas în cadrul companiei, vei avea un buddy de integrare și un trainer tehnic. Prin diferite proiecte, vei face parte din echipe cros-funcționale, cunoscând astfel mai mulți colegi. Pe lângă munca de zi cu zi, poti participa la evenimentele noastre de interne sau poți fi voluntar la activități de responsabilitate corporativă, care îți vor da oportunitatea de a te apropia de persoane care îți împărtășesc pasiunile.

Și nu în ultimul rând, pune totul în practică!

Teoria și sfaturile sună foarte bine. Dar, pentru ca acestea să funcționeze, trebuie să ieși din zona de confort și să acționezi. Pregătește-te, fă-ți un plan, profită de oportunitățile care îți ies în cale și nu uita să te bucuri de experiență!

Cookie Privacy

Pentru a viziona acest videoclip Youtube: Acceptați toate scopurile legate de Youtube (considerați că trebuie să acceptați toate, cu excepția geolocației) + Acceptă partenerul YouTube


Open cookie Preferences